POČETNA > Roditeljski kutak

RODITELJSKI KUTAK > Novorođenčad > Vodič korak-po-korak za kupanje novorođenčeta


Novopečenoj mami donošenje bebe kući jedan je od najboljih osjećaja ikad. No to također znači i početak sljedeće faze života preuzimanjem svoje nove uloge primarnog njegovatelja ovog malenog bića.

Kad smo već kod preuzimanja novih uloga, majčinstvo je ispunjeno s puno novosti i za vas i za vašu bebu. Tu je mnogo stvari koje ćete morati naučiti ako želite osigurati zdravlje i dobrobit svoje bebe. Jedna od važnih stvari je naučiti kako ih okupati.

Mnoge moderne zdravstvene ustanove će vas u današnje vrijeme naučiti kako kupati novorođenče prije nego što s njim izađete iz bolnice. Međutim, samo zato što ste naučili kako to raditi, ne znači da je to zaista i lako izvesti.

Zato će ovaj članak pokriti osnove kupanja novorođenčeta kako bi vam pomogao da to samostalno napravite.

1.korak: sve potrebno za kupanje postavite u lijepoj i toploj sobi

Prvo što biste trebali osigurati je da soba u kojoj kupate novorođenče bude odgovarajuće temperature. Trebala bi biti topla i ugodna, bez propuha.

Bebe su vrlo osjetljive na hladnoću jer se njihova tijela i dalje prilagođavaju stvarnim temperaturama koje se stalno mijenjaju. Budući da je maternica uvijek bila na savršenoj temperaturi, za to prilagođavanje treba vremena.

Pazite da soba nije ni prevruća ni prehladna. Svakako prilagodite sobnu temperaturu prije uklanjanja bebine odjeće.

2.korak: osigurajte najbolju temperaturu vode

Sljedeće što morate učiniti jest osigurati da temperatura vode bude odgovarajuća. Bebe bi se trebale kupati u vodi na temperaturi od 37 ° C.

Budući da podešavanje točne temperature može biti malo nezgodno, razmislite o ulaganju u dječju kadu koja dolazi s digitalnim termometrom poput AquaScale 3u1 kade. Osigurat će vam točnu temperaturu vode tijekom cijelog vremena kupanja, omogućujući vam da istu nadzirete i prilagođavate po potrebi.

  1. korak: pozicionirajte bebu na odgovarajući način

Ako prilikom kupanja bebu želite držati u rukama, sapun i voda najveći su vam neprijatelji. Sve će biti sklisko, povećavajući tako rizik od ispuštanja vaše bebe. Dodajte to činjenici da su bebe u ovoj dobi tako sićušne i krhke, stoga je razumljivo zašto se mnoge mame toliko boje kupanja novorođenčadi.

Najvažnije je prilikom kupanja stabilno držati bebu. Držite palac vaše ruke mrvicu ispod njihovog pazuha, dok se ostatak vaše ruke proteže uz njihov gornji dio leđa na istoj strani. Zatim ispružite vrhove prstiju tako da podupiru dio vrata i glave i držite ih na boku, a zatim ih operite drugom (dominantnom) rukom.

Iako je ovo prilično siguran način držanja novorođenčeta tijekom kupanja, beba će i dalje biti skliska u vodi, posebno nakon što nanesete sapun. Stoga morate biti posebno oprezni kako biste osigurali da se ne dogodi nezgoda.

Ako želite jamstvo sigurnosti, razmislite o nabavci dječje kade koja dolazi s uloškom za novorođenčad koji je posebno dizajniran za novorođenčad. Kade poput AquaScale 3u1 imaju ovu opciju koja će vam mnogo olakšati rad pružajući sigurnu površinu na koju možete smjestiti bebu dok je kupate. Tako nećete morati brinuti hoće li vam beba skliznuti iz ruku.

4.korak: kupanje bebe

Koraci koje trebate slijediti prilikom kupanja bebe:

  • Započnite s njihovim licem i nježno očistite oči vlažnim, toplim, mekim ručnikom, krpicom ili vatom. Čistite s unutarnjeg dijela oka prema van jednim pokretom
  • Obrišite ostatak lica mekim ručnikom

 Ako imaju kosu, poprskajte je toplom vodom i upotrijebite malo dječjeg šampona da je operete prije ispiranja

  • Da biste očistili pupak, umočite vatu u toplu vodu, iscijedite je, a zatim nježno očistite bazu pupčane vrpce, a zatim okolnu kožu. Pazite također da pupak pridržavate čistim upijajućim ručnikom kako biste bili sigurni da je nakon toga potpuno suh
  • Ako imate djevojčicu, očistite pelensko područje sprijeda prema natrag
  • Ako imate dječaka, očistite pelensko područje straga prema naprijed
  • Dok sušite bebu nakon kupke, tapkajte je po koži da se osuši i obavezno pokrijte sve nabore i temeljito ih osušite

5.korak: nakon kupanja

Pripremite topli, suhi ručnik i prenesite bebu izravno na njega nakon što je izvadite iz vode. Ručnik će upiti svu vodu, a koža vašeg djeteta ostat će potpuno suha u prethodno zagrijanoj sobi. Tada možete početi s odijevanjem bebe.

Završna misao

Kupanje novorođenčeta osjetljiv je postupak koji zahtijeva puno pažnje i samopouzdanja kako bi se pravilno izvelo. Uz ove navedene savjete, to bi trebalo biti malo lakše ostvariti. Samo si uzmite vremena, a ako možete, uložite u specijaliziranu dječju kadu poput novog modela kade AquaScale 3u1Novi model AquaScale-a ima elegantan dizajn koji štedi prostor, a tehnologija vaganja poboljšana je za još preciznije mjerenje težine djeteta. Istinski “must have” za svakog novog roditelja!

SAZNAJ VIŠE

SIGURNA KUPNJA

Visa Maestro MasterCard Discover DinersClub Mastercard Visa