POČETNA > Roditeljski kutak

RODITELJSKI KUTAK > Trudnice > Što su I-size autosjedalice?

i-Size je novi europski propis za dječje autosjedalice (ECE R129). Predstavljen je 2013. godine, te ne zamjenjuje postoječi R44/04 standard, već vrijedi uz njega. Roditelji mogu odabrati žele li R129 ili R44/04 autosjedalicu.

Ključne novosti koji donosi i-Size su:

  • klasifikacija po visini djeteta
  • i-size testiranja uključuju i test bočnog udara
  • nove lutke za testiranja koje bolje oponašaju pokrete djeteta
  • instalacija u vozilo isključivo na isofix, što smanjuje mogučnost pogrešne montaže
  • djeca do 15 mjeseci starosti moraju se voziti obrnuto od smjera vožnje.

i-Size olakšava roditeljima odabir autosjdalice jer umjesto klasifikacije po težini, uvodi klasifikaciju po djetetovoj visini. Roditelji ćešće znaju koliko je dijete visoko, nego koje je težine. i-Size autosjedalice mogu se koristiti samo u autima koji imaju isofix sustav, a to je većina auta proizvedena od 2007. godine.

Trenutno ne postoji konkretan plan da i-Size zamijeni dosadašnji R44/04 standard. Roditeljima se jednostavno nudi dodatna opcija prilikom odabira odgovarajuće autosjedalice. Važno je napomenuti da se i-Size kriteriji još moraju dokazati na testiranjima, te nije nužno da su i-Size autosjedalice sigurnije od R44/04 autosjedalica.

Za maksimalnu sigurnost i-Size autosjedalica zahtjeva i i-Size automobil. U budučnosti će se i-Size autosjedalica moći koristiti samo u i-Size prilagođenim vozilima koja će imati više mjesta za dijete i dodatnu zaštitu ugrađenu u vozilo. Danas postoji svega par vozila koja su u skladu sa i-Size standardom.

Autosjedalicu koju sada koristite ne morate mijenjati za onu i-Size, R44/04 autosjedalice mogu se i dalje koristiti bez rizika za sigurnost djece. Proizvođaći mogu i dalje proizvoditi autosjedalice u skladu sa R44/04 standardom.

Kod kupnje autosjedalice, bila ona u skladu sa i-Size ili R44/04 standardom, važno je da odgovara Vašem djetetu i da se može sigurno pričvrstiti u automobilu.


SIGURNA KUPNJA

Visa Maestro MasterCard Discover DinersClub Mastercard Visa